Skip to content

Hva er Magic?

Hva er Magic: the Gathering?

Magic the Gathering er et samlekortspill som har eksistert siden 1993. I Magic the Gathering skaffer man seg kort og bygger decks (kortstokker) som man spiller med mot andre spillere. Det finnes mange veier til seier, og din deck vil være sterk mot noen typer decker og svak mot andre.

Hvem passer Magic for?

Kortspillet fenger like lett unge som voksne, og spillet kommer hele tiden med nye sett (kort) som får variasjon i spillet. Anbefalt aldersgrense er 13+ pga. spillets kompleksitet. Kortene er også på engelsk, så for de aller yngste kan det by på utfordringer. Hvis foreldre ønsker at unger yngre enn 13 år skal lære spillet, anbefaler vi at foreldrene selv er med.

Hvordan kommer jeg i gang?

Et flott sted å lære Magic: the Gathering er å laste ned spillet gratis på en datamaskin. Da får man mulighet til å teste spillet digitalt, og man får mulighten til å spille med kortene som tilhører formatet standard. Er du interessert i dette, trykk her.

Hva med Magic i Larvik?

Magicmiljøet er voksende i Larvik, og Spilltinget arrangerer ukentlige turneringer i sine lokaler, og tilbyr også hjelp til deckbygging. Sjekk ut Spilltingets Facebookside for å følge med arrangementene. Noen ganger arrangeres det også samlinger på skoler i lokalmiljøet. Der får ungene gratis kort som er donert av magicspillere, men også veiledning i hvordan spille spillet og bygge decker. Tilbakemeldingene fra spillerne selv og deres foreldre er topp, og vi håper å få til slike samlinger oftere. Arrangementene blir satt opp via Google Classroom (kun for elever og lærere) og på Facebooksiden.

Formater

Når Spilltinget setter opp magicarrangementer, refereres det ofte til draft, sealed, standard, modern, legacy eller commander. I hovedsak deler man formatene inn i to hovedgrupper:

  • Limited (draft og sealed) – spillere bygger decker ut fra kort man får tilgang på under arrangementet.
  • Constructed (standard, modern, legazy, vintage og commander) – spillere kommer til arrangementet med ferdigbygde decker.

Kort fortalt betyr det at det stilles ulike krav til kortene deckene er bygd opp av. For nybegynnere kan det være vanskelig å vite hvilke kort som kan spilles i ulike formater. Vi i Spilltinget hjelper deg gjerne med å bygge decker i de ulike formatene, men det finnes mange nettsteder og apper som hjelper deg med å holde orden på dette:

  • Den letteste måten å finne ut om et kort er lov i et format, er å bruke Wizards. På Wizards sider kan man søke opp enkeltkort på sidens «card database». Der vil du også kunne sjekke regler for kortet og hvilke sett det er printet i. 
  • Aetherhub eller Deckbox er begge gode alternativer for å få en digital oversikt over kortene du eier eller ønsker deg. På både Aetherhub og deckbox.org registrer man seg gratis. Man kan si det er digitale permer hvor man kan legge inn alle (eller noen) kort man eier. I tillegg kan man lage decker med å legge inn kort fra store innebygde databaser.
PS!! Aetherhub er en internasjonal magicside stasjonert her i Norge, utviklet og drevet av Andrè Liverød og Magnus Gustavsen. Team Aether har over 100 Twitch Streamere (streamer Magic Arena) og tusenvis av medlemmer. Guttene bak Aetherhub har også donert bort flotte spillmatter og perm som vil deles ut under arrangementer. Aetherhub gjør en fantastisk jobb for magicmiljøet, og vi vil følge dem videre.