Skip to content
Chronicles of Crime er et engasjerende samarbeidsspill hvor man tar rollen som detektiver for å løse krimgåter. Spillet er en «hybrid» mellom det digitale og analoge, og man må laste ned appen Chronicles of Crime (gratis) som brukes for å scanne QR-koder i spillet. Gåtene i spillet har varierende vanskelighetsgrad som virkelig setter spillerne på prøve!

Vanskelighetsgrad: Medium-lett

Antall spillere: 1-4

Spilletid: 60-90 min

Anbefalt aldergrense: 14+ (engelsk tekst og mordscener)

Siden Chronicles of Crime handler om å løse gåter, kan jeg ikke gå inn på de ulike historiene. Karakterer, ledetråder og steder på bildene jeg har tatt med i dette innlegget er derfor tilfeldige. Jeg fokuserer derfor på hvordan spillet spilles slik at du får innsikt i hvor nyskapende dette spillet er og hvilket potensiale som venter i fremtiden…

Gåtene starter ofte med et åsted som kan ses i VR gjennom appen (man kan kjøpe VR-briller som ekstra utstyr). Man snur/beveger seg faktisk rundt i rommet for å sjekke åstedet i spillet. Man har 40 sekunder på å finne ledetråder. Andre spillere kan også sjekke åstedet, men det går på bekostning av tid. I spillet får man nemlig beskjed om hvor lang tid (ingame) man har for å løse gåten, og hver handling man tar bruker opp litt av tiden. Å stille karakterer spørsmål under avhør koster 5 min pr spørsmål. Å dra til et nytt sted/område koster 20 minutter. Å tilkalle rettsmedisiner koster 5 min + 5 minutter for hver oppgave man ønsker de skal utføre. Når man tror at man har løst gåten, drar man til Scotland Yard og gir sin politiinspektør sine beviser. Han/hun stiller ulike spørsmål som hvem, hva, hvor m.m., og man svarer med å scanne kortene (karakterer, åsteder og bevismateriale). Deretter får man en tilbakemelding på om gåten er løst og om man løste den innenfor tiden som ble gitt. Klarer man ikke gåten, kan man velge mellom å se fasiten eller å spille historien på nytt. Hvis man har løst gåten eller sett fasiten, kan man ikke spille historien på nytt fordi man da allerede vet svaret på gåten.

I hovedspillet følger det med fem ulike gåter som skal løses (i tillegg til tutorial). Hvis alle gåter er løst, kan man gå inn på appen å laste ned nye gåter som utgiveren (Lucky Duck Games) lager. De koster pr. dags dato 55 kr, men det er en liten sum for mye moro på 90 minutter med gode venner! I tillegg til nye historier, kan man kjølpe tillegsspillet Noir eller Welcome to Redview, to spill som tar deg til andre steder og til en annen tid. Men det mest spennende synes jeg er at Lucky Duck Games har utviklet en plattform hvor spillere kan lage sine egne gåter ved enkel programmering. Slik jeg har forstått det, kan Lucky Duck Games bruke de beste gåtene laget av sine fans, og gi spillere verden over mulighet til å laste ned å spille disse gåtene. Dette er noe jeg ser frem til!

Etter at man har lastet ned appen, kan man spille spillet uten å være avhengig av internett, men det kan være lurt å sjekke etter oppdateringer innemellom. Det følger med en bitteliten regelbok som egentlig bare sier noe om hvordan man setter opp spillet og hva de ulike komponentene gjør. Selve innlæringen i spillet gjøres ved å spille spillets «tutorial». Man får da kjennskap til hvordan appen fungerer i samspill med de ulike kortene (komponentene) i spillet. Man spiller da en MEGET enkel gåte sammenlignet med gåtene spillet egentlig byr på. Mange tilbakemeldinger vi på Spilltinget har fått er hvor mye vanskeligere første kapittel på første hovedgåte er i forhold til spillets tutorial, enda gåtens vanskelighetsgrad er satt til lett.

Hvis du liker å løse gåter, alene eller sammen med andre, anbefaler jeg dette spillet på det sterkeste. Spilltinget har solgt mange eksemplarer av spillet, og vi har har bare fått positive tilbakemeldinger på spillet. Kom gjerne innom Spilltinget sine lokaler på Torstrand for å kikke nærmere på dette kule spillet!

Viktig: Videoen til The Dice Tower lagt til i innlegget viser bare glimt av spillets tutorial, og vil ikke røpe noe fra hovedhistoriene.